NAŠA ČLANSTVA


×

Schwabfound

Schwab fondacija za društveno poduzetništvo je neprofitna, nezavisna i neutralna organizacija, osnovana 1998. godine. Cilj fondacije je unapređenje društvenog poduzetništva i podsticaj društvenih poduzetnika i poduzetnica kao važnog katalizatora za društvene inovacije i napredak. Fondacija je pod pravnim nadzorom švicarske savezne vlade sa sjedištem u Ženevi. Schwab fondacija je direktora Fondacije Mozaik, Zorana Puljića, proglasila 2010. godine društvenim poduzetnikom godine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Zahvaljujući toj nagradi, Fondacija Mozaik ima pristup svjetskim ekonomskim forumima širom svijeta, a Zoran je uspostavio i Global Shaper mrežu u BiH.

Više informacija: www.schwabfound.org

 

×

EVPA

Evropska asocijacija poduzetničke filantropije je mreža čije su članice organizacije koje prakticiraju poduzetničku filantropiju i impakt investicije širom Evrope. Osnovana 2004. godine, EVPA ima za cilj da bude centar i katalizator najviših vrijednosti mreže europskih društvenih investitora, poduzetničkih filantropa i privatnih fondacija koje koriste alate poduzetničke filantropije i društvenih investicija za postizanje društvenog impakta.
Trenutno organizacija ima preko 210 članova iz 29 zemalja, većinom iz Evrope, ali i iz SAD-a, Azije i sa Bliskog istoka. Fondacija Mozaik punopravni je član EVPA od avgusta 2016. godine. Ovo članstvo nam omogućuje pristup impakt investitorima i poduzetničkim filantropima koji su u potrazi za dobrim društvenim biznisima.

Više informacija: www.evpa.eu.com

 

×

European Foundation Centre (EFC)

European Foundation Centre je međunarodna asocijacija 230 privatnih i korporativnih fondacija, osnovana 1989. godine u Briselu. Fondacija Mozaik je članica European Foundation Centra od 2005. godine, a 2016. godine smo odabrani u Upravni odbor.

Cilj asocijacije je unapređenje rada fondacija na globalnom nivou s fokusom na razvoj filantropije. EFC organizira godišnje konferencije na kojima se okuplja preko 600 privatnih fondacija i korporativnih donatora iz cijelog svijeta. Mozaik i naša agencija MaŠta su bili ponosni domaćini Godišnje skupštine donatora, održane u Sarajevuu maju 2014. godine.

Više informacija: www.efc.be

 

×

GEF

GEF je podgrupa EFC-a, osnovana 1992. godine, s ciljem da okupi privatne fondacije i korporativne filantrope zainteresirane za region Centralne i Jugoistočne Evrope . Mozaik je član Upravnog odbora GEF-a od 2006. godine.

GEF organizira i godišnju konferenciju sa 150 učesnika, koja se 2012. godine održala u Sarajevu, a 2013. godine u Beogradu u organizaciji SIGN mreže, gdje je Mozaik ponosni član.

Više informacija: www.gef.efc.be

 

×

SIGN

Skupa sa fondacijama iz regiona, Mozaik je 2009. godine osnovao mrežu SIGN (SouthEast European Indigenous Grantmakers Network) s ciljem promocije civilnog društva, razvoja zajednica, filantropije, društvenog poduzetništva i intersektoralnog partnerstva.

SIGN mreža trenutno ima šest članica iz regiona – Trag Fondacijaiz Srbije, Horus iz Makedonije, Fondacija Mozaik iz Bosne i Hercegovine, Fond za aktivno građanstvo iz Crne Gore, Forum za građanske inicijative sa Kosova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva iz Hrvatske.

Više informacija pronađite klikom na link. SIGN

 

×

YouthBank International

YouthBank International je mreža organizacija koje provode program Omladinske banke u svojim zemljama. Mreža je uspostavljena s ciljem kreiranja globalne platforme za mlade osobe kako bi redizajnirali svoju okolinu na način da pokreću druge mlade i aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka, te promociji i realizaciji akcija. Fondacija Mozaik je članica mreže fondacija i organizacija iz 28 zemalja koje podržavaju 203 Omladinske banke.

Više informacija: www.youthbankinternational.org

 

×

MREŽA ZA AKTIVNE ZAJEDNICE

Fondacija Mozaik je 2002. godine inicirala razvoj mreže vanjskih savjetnika sa ciljem usavršavanja i promocije EMI (Edukacija – Mobilizacija – Impakt) metodologije za razvoj zajednica.

Kroz redovne treninge, tematske godišnje skupštine, sastanake i učenje kroz praktični rad, Mreža se kontinuirano razvija, a njeni članovi, zajednički radeći i prenoseći iskustva iz svojih organizacija, učestvuju u daljem u razvoju EMI metodologije.

Više informacija: www.zaz.ba

 

×

Mreža za izgradnju mira

Mreža za izgradnju mira je najjača mreža organizacija civilnog društva u BiH. Uspostavljena je u februaru 2010. godine sa ciljem obnove kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH. Mreža za izgradnju mira ciljano djeluje ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te time stvori okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija.

Mreža okuplja 90 organizacija, a Fondacija Mozaik članica je mreže od njenog osnivanja.

Više informacija: www.mreza-mira.net

 

×

MOBA

MOBA je mreža 31 Omladinske banke u Bosni i Hercegovini koju podržavaju Fondacija Mozaik, partnerske općine/opštine i donatori. Postavila je temelj saradnje među mladima iz naših zajednica, s ciljem stvaranja prijateljstva i ostvarivanja zajedničkih ciljeva, snova i vizija. Cilj Mreže Omladinskih banaka je stvaranje uslova da svaki mladi čovjek može aktivno učestvovati u razvoju svoje zajednice i ostvariti svoje pune potencijale.