Fondacija Mozaik logo
[language-switcher]
Search
Close this search box.

Strateški programi za mlade

Logo Rolify powered by Mozaik

Naša misija

Svijet se ubrzano mijenja. Suočeni smo s izazovima poput klimatskih promjena i brzog razvoja umjetne inteligencije koji sa sobom donose potencijalne tenzije neviđenih razmjera. U Rolifyu, ove izazove vidimo kao ključne prilike za pripremu mladih za budućnost. Naša misija, usklađena s preporukama Svjetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova, je razvijanje vještina mladih usmjerenih na budućnost i prema ostvarenju Ciljeva održivog razvoja. Rolify je zamišljen kao platforma koja obrazuje, osnažuje i inspiriše mlade, naročito u zajednicama gdje su prilike za učenje limitirane i gdje su riječi ohrabrenja rijetkost.

Pristup

Rolify zajednica je dizajnirana da bude interaktivna, u kojoj korisnici kreiraju većinu sadržaja, pružajući mladima prilike za sticanje praktičnih vještina, pristup mentorstvu i mogućnostima za profesionalni razvoj. Zajednica je izgrađena na vrhunskoj tehnologiji koja kombinira elemente vodećih poslovnih platformi (slično LinkedInu) sa bogatstvom znanja iz zajednice (slično Quori), obogaćujući to grantovima, investicijama, mentorima i (uskoro) gejmifikacijom i AI alatima. Ova kombinacija svakoj mladoj osobi u konačnici treba ponuditi personaliziranu karijernu putanju i ponuditi prilike za profesionalni i lični razvoj.

Ponuda

Rolify nudi dinamično okruženje u kojem mladi mogu razvijati vještine potrebne za poslove budućnosti, gdje kompanije mogu otkriti talente i lidere kako bi ostali konkurentni, a mentori, donatori i odgovorni pojedinci imaju priliku da doprinesu stvaranju održive budućnosti. Sa preko 100.000 članova, Rolify prevazilazi koncept platforme – to je pulsirajuća zajednica koja promovira inovacije, odgovornost i spremnost za suočavanje sa izazovima budućnosti. To je mjesto gdje svaki član postaje dio globalnog pokreta za dobrobit pojedinca, zajednice i regiona.

Logo Mozaik Omladinske Banke

Mladi su neprocjenjiv potencijal

Naše putovanje počinje 2008. godine, od kada Mozaik omladinske banke postaju simbol inovacije i široke angažovanosti među programima za mlade u Bosni i Hercegovini i regiji. Naš pogled na mlade nije pogled na problem, već na izvor neprocjenjivog potencijala. Njihovu budućnost ne vidimo kao nešto što nas tek čeka; mi smo u sadašnjosti koju zajedno oblikujemo u bolje sutra za njih, našu zemlju i cijeli region. Ovo putovanje nije samo naše; to je putovanje svih nas, gdje zajedno gradimo temelje za svijetlu budućnost. 

Pristup

Naša misija je jasna i direktno usmjerena na praktično osnaživanje mladih. Cilj nam je pružiti mladim ljudima ne samo edukaciju već i neprocjenjivo praktično iskustvo koje otvara vrata ka poslovima budućnosti. U srcu našeg programa je vjerovanje u razvoj ključnih vještina: kritičko razmišljanje, sposobnost rješavanja problema, digitalna pismenost, empatija i adaptabilnost. Ove vještine razvijamo kroz inovativne metode učenja i aktivnog angažovanja u projektima koji imaju stvaran uticaj na zajednicu. 

Ono što nas razlikuje je naša posvećenost bliskoj saradnji s lokalnim zajednicama i vlastima. Ova saradnja nije površna; ona je temelj našeg pristupa. Zajedno, vodimo 50 lokalnih fondova kojima upravljaju mladi i pružamo im ne samo sredstva već i povjerenje i odgovornost. Kroz ove fondove razvijamo vještine koje su ključne za buduće poslove i doprinosimo UN Ciljevima održivog razvoja 2030. Tako pružamo mladima platformu ne samo za učenje i rast, već i da postanu lideri u svojim zajednicama, promovirajući održivi razvoj i inovacije. 

Nije prazna priča

Naši rezultati govore za nas. Godišnje dodjeljujemo grantove za oko 550 projekata mladih, mobiliziramo preko 10.000 volontera i dobijamo podršku preko 1.100 lokalnih institucija, organizacija, kompanija i pojedinaca iz zajednice. Ali tu nije kraj! Također podržavamo pokretanje preko 250 mikrobiznisa, potičući poduzetništvo i ekonomski rast u lokalnim zajednicama. 

Logo Mozaik Startup Studio

Svrha

U svijetu koji se neprestano mijenja, suočeni s izazovima poput klimatskih promjena i brze evolucije umjetne inteligencije, startupe u BiH posmatramo ne samo kao poslovne poduhvate, već kao pokretače temeljnih društvenih i ekoloških promjena. Naša vizija je stvaranje svijeta u kojem poduzetnička inovacija služi kao pokretač održivog razvoja, gdje mladi poduzetnici i poduzetnice predstavljaju ključnu snagu u oblikovanju bolje budućnosti za našu zemlju.

Pristup

Kao administrativna ruka Tech 4 Impact fonda, primjenjujemo holistički pristup koji dalje gradi temeljne vještine mladih razvijene kroz Mozaikovu zajednicu Rolify, Mozaik omladinske banke ili neki drugi sličan program. Mladim poduzetnicima i poduzetnicama pružamo kontinuiranu podršku od razvoja početnih ideja do njihove realizacije na tržištu. Ova podrška uključuje mentorstvo, strateško savjetovanje i pristup velikoj mreži kontakata u BiH i izvan BiH. U konačnici, želimo omogućiti sve što je potrebno da mladi iskoriste svoje vještine i kreiraju odgovorne kompanije sa pozitivnim impaktom u budućnosti, u skladu sa UN Ciljevima održivog razvoja.

Nije prazna priča

Rezultati našeg pristupa su jasni i mjerljivi. Uspješno smo investirali u 100 startupa, s impresivnom stopom preživljavanja od 71%. Ovo ne samo da potvrđuje uspjeh našeg modela, već i demonstrira kako mlade poduzetnice  i poduzetnici mogu biti pokretači ekonomskog rasta i održivog razvoja u BiH.